El passat dissabte 12 de novembre es va celebrar la jornada "Programari lliure - Societat lliure", una trobada molt interessant, a les Cotxeres de Sants (Barcelona), organitzada per la Fundació Inceptum juntament amb de Podem Catalunya i Pirates de Catalunya.
En aquesta jornada hi havia la conferència "La informàtica i la llibertat" del mític Richard Matthew Stallman (RMS), el pare i màxim activista del programari lliure, que porta més de 25 anys fent conferències per tot el món explicant la seva filosofia del Free Software.
Però abans d'aquesta conferència, i com a teloners de RMS, es va fer la presentació de la Xarxa d'Innovació Pública, la qual ha presentat un llibre molt interessant sobre el Programari lliure i el Govern obert.
En Marc Torres (@marc_torres_) va explicar que la XIP (@xarxaip) són un grup de persones, treballadors públics de diferents administracions catalanes, que volen compartir coneixements i bones pràctiques per aprendre conjuntament, i alhora fomentar el govern obert dins de les administracions públiques, i la millor manera de fer-ho és utilitzant eines de programari lliure.
En el llibre "Programari lliure i de codi obert - Societat lliure i govern obert" (es pot descarregar gratuïtament) es recullen 24 artícles diferents fets per persones amb experiència en el món del programari lliure. L'objectiu és aconseguir una visió de 360 graus sobre la importància del software lliure en àmbits tan importants com l'educació, la participació, la societat civil, les empreses, i les administracions.
També es va explicar els beneficis que aporten les solucions amb programari lliure dins de les administracions, com per exemple el poder reaprofitar el programari d'altres administracions i personalitzar-lo, i sempre garantint la seguretat i privacitat dels sistemes, ja que aquests es queden en mans de la pròpia administració i no en empreses externes.
Com a casos d'èxit, es van posar un parell d'exemples desenvolupats a la mateixa ciutat de Barcelona, com la plataforma Sentilo (sensors utilitzats per Barcelona Smart City), o la plataforma Decidim Barcelona.
Al final de la xerrada de la XIP es va obrir el torn de preguntes, amb una participació variada i molt interessant, sobre les diferents experiències dels assistents. Sobretot es va destacar la importància de promoure les eines de programari lliure en el món educatiu, ja que aquesta és la clau per poder canviar el futur de les TIC.
Amb la arribada de Stallman, i el seu humor particular, va començar la seva conferència explicant les 4 lleis del programari lliure:
- 0 - sense limitació d'ús
- 1 - codi lliure
- 2 - còpia i distribució lliure
- 3 - poder modificar el codi
Durant la llarga i interessant conferència, es van anar posant exemples de projectes amb solucions lliures, i per un altre costat, exemples d'empreses que ofereixen solucions privatives que ataquen directament a la privacitat de les persones: Microsoft, Apple, Google, Netflix, Uber, ...
Cal destacar tota la feina que fa en Richard Stallman amb el projecte GNU i amb la Free Software Fundation (FSF), on qualsevol donatiu que es pugui fer sempre serà ben rebut per poder continuar promovent el programari lliure al màxim de gent possible.
I ja per acabar, volem felicitar a les entitats organitzadores de la jornada per l'èxit que van tenir, amb més d'un centenar d'assistents, i també agraïr a en Marià Jimenez (@marjimalb), membre de la XIP, per cedir-nos algunes de les fotografies que va fer durant l'acte per posar-les en aquest post.
Fins la propera!