Gran jornada de sessions en el Drupal Summer Barcelona 2017

 

El passat 1 de juliol va ser la jornada de ponències del Drupal Summer 2017 de Barcelona, en les meravelloses instal·lacions del Citilab de Cornellà. Igual que l'any passat, LliureTIC ha tornat a ser esponsor de l'event. Per què? Perquè creiem en el programari lliure, ens agrada Drupal i ens encanta la seva comunitat, que fa que dia a dia encara sigui més poderós.

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Cartell de sessions

En aquesta edició, no només hem sigut patrocinadors sinó que també hem sigut ponents, realitzant una exposició sobre les relacions que hem realitzat entre Drupal i l'altre dels nostres productes estrella, Dolibarr, un dels ERPs/CRMs de codi lliure més descarregats en els últims anys.

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Cartell de sessions Drupal - Dolibarr

La jornada va començar a primera hora amb el gran Daniel Wehner parlant sobre les millors pràctiques per Drupal 8. Va ser una gran ponència, en la que Daniel ens va parlar de diferents tècniques i eines per millorar els nostres processos a l'hora de realitzar un projecte en Drupal 8. Podeu trobar més informació i les diapositives de la presentació aquí.

LliureTIC - Drupal Summer 2017 - Sessió Daniel Wehner - Bones pràctiques amb Drupal 8

La segona exposició que vam poder veure vas ser la de Mateu Aguiló parlant-nos sobre ContentaCMS, i ens va deixar moltes ganes d'arribar a casa i posar-nos a jugar amb ell, ja que ContentaCMS ens permet de manera senzilla i amb múltiples exemples utilitzar Drupal com a backend per gestionar el nostre contingut, i qualsevol altre framework per la nostra part frontend. I aquesta opció ens sembla molt útil per alguns dels nostres projectes sobretot en el sector mòbil, en el que gestionar les dades del costat servidor serà molt més fàcil. Podeu veure la presentació sencera i més informació aquí.

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Sessió Mateu Aguiló - ContentaCMS

Abans de la pausa del dinar, ens vam dividir per veure les xerrades de Siddharta Navarro i Robert Menetrey d'Atenea Tech. Per un costat, Siddharta ens va ensenyar com utilitzar i aprofitar tota la potència del mòdul Paragraphs, i va ser una de les sessions més profitoses de les que vam veure, i gràcies a les seves guies ja estem afegint Paragraphs en alguns dels nostres projectes. Podeu trobar més informació aquí. D'altra banda Robert ens va ensenyar a utilitzar el gestor de configuracions amb CMI en Drupal 8, una eina molt útil per equips de desenvolupament amb els que pots exportar i importar diferents configuracions per treballar tots de la mateixa manera, o per controlar els diferents canvis de configuració mitjançant un control de versions com GIT. Podeu veure la presentació aquí.

També vam poder veure la xerrada de Cinta Màdico en la que ens va ensenyar els mòduls i les configuracions necessàries per millorar el SEO, el màrqueting i la optimització per pàgines creades en Drupal. Les seves pautes ens van donar llum per millorar el rendiment en algun dels nostres projectes.

A la mateixa hora, Rodrigo Aguilera de Ymbra ens explicava com millorar el desenvolupament d'un projecte Drupal utilitzant Composer per gestionar totes les dependències dels seus mòduls. La seva entretinguda presentació es pot veure aquí.

Després de la pausa del dinar, en la que el catering estava fantàstic com cada any, vam estar preparant els últims detalls de la nostra presentació, en el segon torn de tarda, en el que els nostres CEO i CTO van parlar sobre l'aliança realitzada des de LliureTIC per poder integrar dades des de Drupal a Dolibarr i viceversa. Era la nostra primera xerrada al Drupal Summer i la veritat és que ens vam quedar ganes de poder repetir de nou l'any vinent. Podeu trobar les diapositives de la nostra presentació aquí.

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Sessió Aliança Open Source Drupal i ERP-CRM Dolibarr

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Sessió Drupal-Dolibarr amb Josep Lluís Amador Teruel

LliureTIC - Drupal Summer Barcelona 2017 - Sessió Drupal-Dolibarr amb Oriol Diez Vazquez

Ens vem quedar sense veure algunes de les sessions, però afortunadament es poden veure les seves presentacions en l'apartat de sessions de Drupal Summer 2017. I durant l'any es publicaran els vídeos íntegres de totes aquestes sessions!

Volem destacar també el bon tracte rebut per la organització del Drupal Summer i el seu gran treball, sense ells aquestes jornades no serien possibles i perdríem tots molt, així que un aplaudiment molt gran per tots ells.