La nostra bona experiència en l'OpenExpo 2017

 

El passat dijous 1 de juny es va celebrar a Madrid, en el complexe La Nave, la quarta edició de OpenExpo, la Fira i Congrés anual d'empreses i professionals de solucions OpenSource.

LliureTIC - OpenExpo2017 - Panel informativo con el programa del congreso OpenExpo 2017En aquesta edició de OpenExpo ha augmentat el número d'expositors i conferències, i tot i disposar d'un major espai que en les edicions anteriors, es va quedar petit pel gran nombre de visitants. És una bona notícia veure que OpenExpo segueix creixent amb èxit!

Durant tot el dia es van realitzar nombroses conferències en les diferents salas habilitades, amb alguns professionals mediàtics com Chema Alonso o Pau Garcia-Milà, que van donar les seves conferències en la sala principal, l'Auditori Microsoft. Sí, Microsoft va ser el patrocinador més important d'aquesta edició de OpenExpo, juntament amb Red Hat, però també va rebre nombroses crítiques que després comentarem.

En les altres salas, les conferències es van omplir durant tot el dia. Va ser interessant seguir la xerrada de 2byte, amb Bernardo Cabezas i Ferran Marcet, amb la introducció al ERP/CRM Dolibarr i amb les novetats més destacades de l'última versió 5.


 

També destaquem la xerrada feta per Antonio Calero de Excentia, per explicar les aventatges de cuidar la programació de software, l'aplicació de bones pràctiques de programació, i l'ús d'eines OpenSource, com SonarQube, per auditar el codi que s'està programant. Amb un codi net, tindrem un mon millor.

LliureTIC - OpenExpo 2017 - Charla de Antonio Calero, errores de programación, y herramientas SonarQube y SonarLint

 

Des de la web de OpenExpo es pot accedir a totes les presentacions que es van fer durant la jornada, en el següent enllaç: Presentacions OpenExpo 2017

 

D'altra banda, durant la jornada també vam visitar a varis expositors, en els que destaquem les solucions de Zimbra, amb el seu principal partner a Espanya, Quer System.
Després vam parlar amb Albert Cervera de Nan-Tic, una empresa de Sabadell que ofereix solucions ERP opensource, amb Tryton, i que són un referent per nosaltres com empresa consolidada i compromesa en solucions de software libre.
I per acabar destaquem la visita a Nosturi, amb Guillermo Castellanos, que ofereix solucions opensource molt interessants per la gestió documental de les empreses.

 

LliureTIC - OpenExpo2017 - Participantes en la mesa redonda "El futuro del OpenSource", con Josep Lluís Amador, Jesús Arza, Roberto Brenlla y Daniel MeryEn la jornada de tarda, des de LliureTIC vam participar en la taula rodona de "El futur del OpenSource". En la taula, moderada pel consultor Roberto Brenlla, vam participar juntament amb 2 professionals més, Jesus Cuesta Arza i Daniel Mery.

En la taula es van comentar diferents visions del futur del opensource, de com s'ha d'involucrar l'Administració pública i l'educació en la promoció de les solucions de software lliure. També es va comentar com les empreses utilitzen cada cop més les solucions opensource, encara que de vegades quedin ocultes o ni tan sols sàpiguen que son projectes de programari lliure, per exemple Wordpress, Firefox o LibreOffice. Però el futur del OpenSource, a més de necessitar el suport de la administració pública i el sector de l'educació, seguirà depenent de les seves comunitats d'usuaris. Aquestes comunitats, cada cop millor gestionades i que segueixen creixent poc a poc i de forma continua, estan composades per desenvolupadors, traductors, betatesters i molts perfils més, que seguiran sent claus per a que els projectes de programari lliure no quedin en mans d'empreses privades que els gestionin a la seva manera.

LliureTIC - OpenExpo2017 - Mesa redonda El futuro del OpenSource - Con Jesus Arza, Josep Lluís Amador, Roberto Brenlla y Daniel Mery

LliureTIC - OpenExpo2017 - Programa con los participantes de la mesa redonda "El futuro del OpenSource"

 

Per acabar la jornada, de nou a l'auditori Microsoft, es va fer entrega dels OpenAwards a les millors iniciatives i projectes opensource del darrer any. Podeu veure tots els premis entregats en el següent enllaç: Premis OpenAwards 2017.

El resultat dels premis ens va semblar molt encertat, ja que varis d'aquests premis es van donar a projectes dedicats a la Educació amb software lliure, com el premi per Scratch School com la millor Startup, o el premi per Edupills com el projecte més innovador.

LliureTIC - OpenExpo2017 OpenAwards - Mención especial "Women in OpenSource" para Montserrat BoixTambé destacar la menció especial "Women in Open Source" a la periodista Montserrat Boix, activista defensora del software lliure i de la promoció de les dones en el sector TIC i OpenSource. Ens va agradar especialment la intervenció de Montserrat, en el que va fer una crítica constructiva molt correcta a l'organització de OpenExpo i a Microsoft.

Precisament en l'auditori Microsoft, en el que es va fer l'entrega dels premis OpenAwards, la multinacional actualment dirigida por Satya Nadella va rebre un allau de crítiques per la seva gran oposició al software lliure durant molts anys. Tot i que en els últims anys el discurs de Microsoft ha canviat molt, encara hi ha moltes persones que veuen amb recel aquest canvi i no confíen en la seva estrategia de promoure els seus productes privatius dins de sistemes lliures.

Aquest ha sigut el nostre resum de la bona experiència que hem viscut en l'OpenExpo. Va ser un plaer participar en aquesta quarta edició, i des d'aquí felicitem a tota l'organització pel bon resultat de l'event, i els animem per a que continuin creixent per l'edició del proper any.

Fins aviat.