El passat cap de setmana, del 8 al 10 de juliol, es va celebrar al Citilab de Cornellà de Llobregat el primer Drupal Summer Barcelona, amb més d'un centenar de persones que hi van participar durant els 3 dies que va durar l’esdeveniment.
Des de LliureTIC fa temps que treballem amb Drupal i anem seguint el que fan les seves comunitats, però per primer cop hem participat en un esdeveniment Drupal i l’experiència ha sigut molt positiva.
L’organització de Drupal.cat ha estat excel·lent, amb sprints, tallers, i xerrades de tot tipus de continguts i per a tots els nivell.
Divendres, a part dels sprints, es va realitzar durant tot el matí el taller de Introducció a Drupal 8, i durant la tarda el taller per Desenvolupar amb Drupal 8. Gràcies al taller pràctic realitzat per Forcontu, amb Fran Gil, s'ha après a muntar i configurar un Drupal 8, a utilitzar Drush, i també a crear els teus propis mòduls de forma manual o utilitzant Drupal Console.
Al dia següent, dissabte, vam seguir les diferents xerrades que es van fer, i a continuació comentarem les que ens van semblar més interessant de totes elles:
- "Rules" amb Drupal 8, amb Josef Dabernig (@dasjo) de l'empresa Amazee Labs. Va ser molt interessant per veure com es poden automatitzar processos en el teu projecte Drupal 7 o Drupal 8. Es pot trobar més informació del projecte en el següent enllaç: http://d8rules.org
- Drupal 8 simple page, amb Samuel Solís (@estoyausente). En aquesta sessió vem veure com construir i com funciona un Drupal 8 per tal de poder tenir una pàgina simple. Hem pogut veure coses com Routing, Services, i altres dels passos bàsics per una correcte configuració. Aquí es pot trobar la seva presentació: http://es.slideshare.net/SamuelSols/drupal8-simplepage-v2
- Migrate API amb Drupal 8, amb Modesto Caballero (@m0d). En aquesta sessió hem comprovat que amb aquest mòdul podem importar contingut a Drupal 8 des de fitxers externs tipus CVS o XML, i també directament d'instalacions Drupal 6 i Drupal 7. Encara hi ha alguns tipus de continguts que no es poden migrar, però poc a poc es va millorant el procés i ja es poden fer les migracions de dades més habituals. Aquí la seva presentació: https://github.com/aguasingas/DrupalSummer2016
- Bones pràctiques SEO, amb Diego Guillermo (@diegoguillermo4) de l'empresa RojoMorgan. Hem vist els aspectes bàsics de SEO i quins són els mòduls imprescindibles i que ens poden ajudar per tal de tenir un bon SEO a les nostres pàgines gestionades per Drupal 8. També hem vist quines són les bones práctiques per configurar aquests mòduls i incrementar el nivell de SEO de les nostres pàgines. Aquí la seva presentació: http://www.slideshare.net/rojomorgan/drupal-summer-barcelona-2016-buenas-prcticas-seo-en-drupal-8-sin-morir-en-el-intento).
- "Debugging" amb Drupal 8, amb Juampy Novillo (@juampynr) de l'empresa Lullabot. Hem vist com «debugar» un projecte amb Drupal per trobar l'origen dels errors que tinguem en el nostre portal. Aquí la seva presentació http://juampynr.github.io/debugging-drupal8/#/
- "Theming" amb Drupal 8, amb Pako Garcia (@pakmanlh) de l'empresa Ymbra (@ymbra_co). Hem vist els canvis en relació als Themes en el nou Drupal 8, a més de veure quins son els passos necesaris per crear un nou tema i com queden estructurats els seus fitxers. Aquí la seva presentació: https://pakmanlh.github.io/summer-theming-drupal-8/#/
- Angular i Drupal, amb Alvaro Hurtado (@alvar0hurtad0) y Miguel Angel Caro (@MiguelAngCaro) de l'empresa ASPgems (@aspgems). Ha sigut molt interessant veure que en alguns tipus de projecte es pot aprofitar la potència d'Angular com a Front-end d'un projecte fet amb Drupal. Si tens equips de treball molt diferenciats de Front i Back-end, o si tens aplicacions mòbils que consumeixen dades d'una mateixa base Drupal, aquesta pot ser una molt bona solució amb Drupal 8 i els seus webservices.
- Entities amb Drupal 8, amb Luis Ortiz Ramos (@luisortizramos) de l'empresa Atenea Tech (@ateneatech). Ens ha servit per veure com han evolucionat els diferents tipus de contingut en les diferents versions de Drupal, i hem vist la potència de les Entities en el nou Drupal 8, i en quins casos pot interessar utilitzar Entitats pròpies. Aquí la seva presentació: http://www.slideshare.net/Ateneatech/entidades-en-drupal-8
- Drupal i Docker. amb Ignacio L. Flores (@ignaciolflores) de l'empresa Introbay, ha explicat com utilitzar Docker per minimitzar el temps de caiguda en les actualitzacions de pàgines web amb Drupal. Pot ser molt interessant per llocs que tenen moltes visites.
- Com col·laborar amb Drupal, amb Ramon Vilar (@rvilar) de l'empresa Ymbra (@ymbra_co). Hem vist com es pot ajudar i col·laborar de diferents maneres amb la comunitat Drupal, des de tasques senzilles a tasques mes complexes, amb tasques per desenvolupadors (crear patches per corregir bugs, fer noves funcionalitats...), i amb tasques per a no desenvolupadors. No tot és programar! Hi ha feina per fer amb traduccions o en documentació.
Aquí la seva presentació: https://rvilar.github.io/2016-contribuir-drupal/
També s'han fet altres sessions que no hem pogut seguir en directe, però que hem trobat molt interessants les seves presentacions:
- How to be a drupal dealer (sin hype estamos perdidos), amb David Rodriguez (@davidjguru) de l'empresa RojoMorgan. Aquí la seva presentació: http://www.slideshare.net/rojomorgan/drupal-summer-barcelona-2016-how-to-be-a-drupal-dealer-aka-sin-hype-estamos-perdidos-63904922
Finalment, en els sprints programats per diumenge no vam poder participar, així que aquesta tasca ens quedarà pendent per al proper esdeveniment que s'organitzi aprop nostre.
Una de les coses que ens ha semblat més interessant durant aquest cap de setmana és que hem pogut comprovar que la comunitat Drupal es troba en un gran moment, i tant a Catalunya com a Espanya gaudeix de molt bona salut gràcies a un gran nombre de persones i empreses que hi treballen per aconseguir un producte de gran qualitat. I això és molt important no només per Drupal, sinó també per tota la comunitat de programari i coneixement lliure, ja que contribueix a canviar la nostra societat amb un model col·laboratiu més transparent i just.
Fins la propera!