El passat dijous 20 d'octubre es va celebrar la jornada Rubindustria 4.0, organitzat per l'Oficina de Serveis a l'Empresa de Rubí a la sala Fòrum de la Masia de Can Serra. Des de LliureTIC vàrem seguir la jornada i ens va semblar molt interessant, tant pels ponents com pel contingut que es va tractar durant la jornada, i on van participar més d'un centenar d'assistents a l'acte (es poden veure les notícies relacionades a Radio Rubí, RubiTV.cat i Tot Rubí).
A continuació exposarem les nostres reflexions dels temes que es van parlar i que ens van semblar més interessants.
Després de la presentació d'en Manel Jiménez (President de Cecot Rubí), en Miquel Darnés (Degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Barcelona) i de l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, es va donar la primera xerrada de la jornada amb Fernando Pérez Neira, de l'empresa Siemens, el qual va fer un resum de l'evolució de la industria i la tecnologia des de fa 50 anys fins a l'actualitat. El tema que ens va semblar més rellevant per nosaltres va ser la importància que es van donar als sistemes GNU/Linux en tota aquesta evolució, ja que des de l'any 1991 la majoria de petites i grans empreses han utilitzat aquest sistema operatiu de programari lliure per gestionar les seves infraestructures tecnològiques. A més, en Fernando va animar a les empreses a utilitzar i contribuir en sistemes de programari lliure, i també a no oblidar-se de la Ciberseguretat, un dels reptes que cal tenir en compte ja en l'actualitat i en el futur.
A continuació vàrem escoltar els casos d'èxit de 5 empreses que apliquen tecnologies de la Indústria 4.0:
- En Josep Baucells, de l'empresa Triskel Telekom (Vic), va exposar diferents solucions sistemes ciberfísics i Internet de les coses (IoT: Internet of Things). Aquestes solucions poden anar des del control del clavegueram d'una ciutat, fins al control de xarxes elèctriques.
- En segon lloc, en Josep Rius, de l'empresa Nexiona, va parlar de solucions IoT en el món de la indústria, especialment amb una solució oberta com MIIMETIQ (tot i no ser del tot "opensource"), que permet a les empreses monitoritzar la seva maquinària sense dependre d'un sistema tancat com SCADA.
- En Ricardo Satué, de l'empresa IDIADA, va mostrar com desenvolupar solucions amb Impressores 3D amb tecnologia opensource, on el més important és tot el coneixement i experiència en la utilització d'aquests sistemes lliures. Tal i com van fer des de Siemens, en Ricardo Satué també va animar a tothom a utilitzar solucions opensource pel gran nombre de beneficis que aporten a les empreses.
- En Jordi Ribatallada, de l'empresa ABB Robòtica, va donar diversos exemples de solucions amb robòtica col·laborativa, un concepte molt interessant en la indústria que pot permetre recuperar la producció perduda al nostre territori gràcies a aquests nous robots que ajuden a les tasques més repetitives i precises que realitzen els operaris. En aquest cas no es parlava de solucions opensource, però sí que el concepte exposat ens va semblar molt interessant, i caldrà seguir-lo d'aprop per si apareixen solucions obertes en aquest sector.
- Ja per acabar les exposicions d'experiències de tecnologies Indústria 4.0, en Xavier Riba de l'empresa INNOVAE va mostrar solucions en realitat augmentada i virtual, una forma molt senzilla de poder simular sistemes complexos de forma molt visual i entenedora.
Abans d'acabar la jornada, en Carlos Grau de Konsac Group, va exposar que per afrontar els nous canvis industrials és molt important donar el valor que es mereixen a totes les persones que treballen en la indústria. No es tracta de tenir alts càrrecs molt preparats i amb bones idees, sino de tenir equips ben preparats i capacitats per treballar en xarxa en totes les àrees de l'empresa.
També va parlar en Daniel Marco, de la Generalitat de Catalunya amb SmartCAT, de les diferents opcions que s'ofereixen des de Catalunya per impulsar nous reptes empresarials, i en Pedro Gómez, president de ASEITEC, va acabar la jornada amb les conclusions que es podien extreure de totes les xerrades.
Des de LliureTIC creiem que cal continuar potenciant la innovació en les empreses de tots els sectors, principalment amb solucions lliures, ja que aquestes ofereixen molts beneficis a les mateixes empreses que l'utilitzen i els permet obtenir solucions personalitzades amb un baix cost d'implantació. A més, les solucions amb maquinària i programari lliure permet que altres empreses també puguin oferir serveis especialitzats a altres empreses per millorar als seus procesos de forma personalitzada.
Ens alegra saber que grans empreses com Siemens o IDIADA Applus creuen en el potencial del programari lliure, i esperem que continuin animant a més empreses en contribuir en aquest canvi tecnològic cap a la Industria 4.0.
I ja per acabar, que ningú s'oblidi que l'actiu més important en les empreses són i seran les persones que hi treballen.
Fins ben aviat.